kolmapäev, 7. august 2019

Lõngade värvimine


Mida teha külmadel ja vihmastel päevadel, kus peab kandma mütsi ja võib-olla isegi kindaid? Midagi sooja, nagu näiteks pliidi ees seismine.
Õnneks oli mul kindel soov ja peaaegu kindel tahtmine need lõngad lõpuks ära värvida. Ja tänan õnne, et ma ikkagi võtsin ennast kokku ja ostsin Pärnust läbisõidul ära ühe portatiivse elektripliidi. Ma ei tea, mis mul peas toimus, kui ma ikkagi arvestasin võimalusega, et ma värvin need lõngad kodus. Pean õnne tänama, et see siiski nii ei läinud, sest 16 lõnga värvimiseks läks ikka omajagu vett ja maal on see jõe näol kohe olemas.
Värvid olid mul sorteeritud, kuid kahjuks ilma näidisteta. Mäletan, et vanasti turritas igast pakist välja väike jupike lõnga, kuid nüüd leidsin sellise jupi vaid paaril pakil peale otsa lahti rebimist, kusagilt serva vahelt.
Igastahes plaanisin ära katsetada kõik variandid v.a. sinised, neid on mul küll. Kuid lõpuks ikka võtsin ka selle elektrisinise värvi välja. Ainuke, mida ma enam ei suutnud värvida, oli must, lihtsalt tahtmine sai otsa ja must ei tundunud enam väga atraktiivne olevat.



Esimese õhtu töö.


Sidrunikollane tundus olevat õiget värvi.


 Kollased õige sarnased sellele, mis pakkidele kirjutatud oli.


Sambla karva oli ikkagi tavaline roheline värv. Võib-olla oli sammal eelmisel sajandil teist värvi. Ja see rohekas kollane, seda oli terve pinu täis, samuti kui kollakasrohelist. Seda viimast peaks ikka järgmine kord proovima, aga praegu erilist isu polnud, sest meenus, et enamus vanaema kootud tekstiilid meie lapsepõlvekodus olid sellist kollakasrohelist ja rohekaskollast tooni. 


Minu lapse "erepunased" püksid. Erepunane oli kaugel sellest, mida ma ette kujutasin, pigem selline lõheroosa. Tundub juba, et unustasin soola ja äädika panemata.


Erepunane ja silmi pimestav helepunane. Eks järgmine kord tuleb arvestada sellega.



Tomatipunane meenutab kõige enam eelmisel sajandil poest saada olevaid  ungari tomateid.





































See värv oli nüüd veel vanemast ajast, kui muud Orto värvid, aga kirjad kahel küljel olid nii eesti kui ka vene keeles. Rohkem ma seda pakki harutada ei saanud, sest paber oli nii pude. Aga väga ilus värv tuli ja nii tugev, et tegin ka teise värvimise. 


See violett on selline templililla ja annab ka peale 3 päevast leotamist värvi välja. Tea, kas ma seda kasutada julgengi.


Vanasti nimetatigi sellist türkiissinist elektrisiniseks.


Oranžid, ilusad apelsini karva.


Ja meeles pidamiseks, et kui poest uue rõivaeseme ostate, siis peske kindlasti ennem kandmist läbi, sest pesumasinas pestes me kahjuks ei näe, kaua ja kui palju need riided veel aastate jooksul värvi välja annavad.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar